Sunday Roast er en gammel engelsk/irsk tradition. Dengang blev der sat en steg i ovnen inden kirkegang søndag morgen, som så var klar til at blive sat på bordet når familien kom hjem ved middagstid.
Det sidste halve år har vi hygget os med vores egen version af Sunday Roast - næsten hver eneste søndag.
Vores Søndagsmiddag
Der skal selvfølgelig være god mad i rigelige mængder. En rigtig Sunday Roast minder lidt om julemiddagen, bare i lidt mindre skala. Derfor skal der være steg, kartofler, sovs, grønt og dessert. Jeg har ikke helt styr på sovsen endnu, så den er desværre ikke altid med på menuen.
Derudover skal der være masser af hyggeligt samvær med familien. Svigermor Betty er fast gæst til søndagsmiddagen, og vi forsøger at få flere familiemedlemmer med på idéen. Der er grænser for hvor meget tid jeg kan bruge på middagsforberedelser med tre småbørn, så menuen er som regel relativ enkel. Ofte bidrager gæsterne til festlighederne med enten salat eller dessert.
Jeg går typisk igang ved middagstid, hvor jeg tilbereder (ofte med hjælp fra en eller flere af børnene) en steg, der eksempelvis kan være kylling, and, lam eller som her en lækker økologisk flæskesteg.
Selve Søndagsmiddagen starten ved 15-16 tiden, og strækker sig over et par timer. Det er en virkelig dejlig tradition, hvor der er god tid til, at nyde maden og få snakket hen over bordet.
En anden rigtig god ting ved Søndagsmiddagskonceptet er resterne. Der er altid rester til dagen efter, og det passer perfekt til en travl hverdags mandag.
Der bliver ingen Sunday Roast i morgen, for vi skal til fødselsdagsbrunch på Gothenborg, og efter deres fremragende brunch er der ikke appetit til endnu et festmåltid samme dag.
Sådan laver du den perfekte flæskesteg med sprød svær
Først skal du finde en rigtig god flæskesteg eller kamsteg. De økologiske + frilands du kan finde i eksempelvis Føtex synes jeg er virkelig lækre.
Flæskestegen fra supermarkedet er næsten altid ridset i sværen, men du skal gå den efter og sørge for, at du får lavet riller, der går hele vejen igennem til begge sider og helt ned til kødet.
Jeg har haft stor succes med at følge Brødrene Prices fremgangsmåde, når flæskestegen tilberedes, hvor du stopper rillerne med masser af saltflager. Salt trækker væske ud af sværen og giver den sprødhed vi elsker. I hver rille sætter du halve laurbærblade, og på hver side af dem stikker du hele nelliker i.
That's it, stegen er nu klar til at gå i ovnen på en rist over et fad med 1 liter vand.
Stegen skal have 40 minutter pr. halve kilo på 200 grader.
Hende her er ikke med ved gryderne endnu, men det varer nok ikke længe.
Det er en fantastisk hyggelig tradition, I er begyndt at skabe. Og den flæskesteg var bare perfekt! Ja, det er spændende, om Johanne bliver interesseret i kogekunst ;-)
SvarSletJa, den skal vi holde fast i.
SletJeg tror helt sikkert Johanne vil være med, så snart hun kan :)